Open Webmail Súgó >> Naptár bejegyzések hozzáadása

A naptár megfelelő használatához bejegyzéseket is hozzá kell tudnod adni. Ezt a szerkesztő felületen teheted meg a naptár napi nézetében (A napi nézetről lásd az előző fejezetet.). A következő kép a szerkesztő felületet mutatja, amit a bejegyzések listája mellett jobb oldalt látsz.

A bejegyzések hozzáadása elég részletes. Nem kell új oldalakra lépegetni a hozzáadás közben. Az egyszerűség kedvéért mindent egyszerre kell megadni.  Bár a következő leirás kicsit bonyolultnak tűnhet, a bejegyzés hozzáadásához készült felület magától értetődő, de legalábbis könnyen használható egy kis segítséggel.

Új bejegyzés készítéséhez töltsd ki a szövegmezőt a Bejegyzés hozzáadása szöveg alatt. Ezután ki kell választanod az időpontot, vagy időpontokat amikorra a bejegyzés vonatkozik. A Kezdet mellett add meg az órát, percet, és hogy délelőtt vagy délutáni-e az időpont (ha 12 órás időformátumot használsz). Szintén megadhatod az esemény Végét (lásd a kezdetnél írtakat). Ha nem választasz ki Kezdet időpontot, a bejegyzés a napi lista aljára kerül, idő megjelölés nélkül. Ez olyankor hasznos ha például tudod az esemény dátumát, de nem tudod az idejét. Ha nem állítasz be Véget, akkor a bejegyzés sem fog vég időpontot tartalmazni.

Ezután van lehetőséged a bejegyzés ismétlődését beállítani az adott hónapban. Ha csak az adott napra vonatkozik a bejegyzés, hagyd az alapértelmezésen a legördülő menüt ("Csak a mai nap"). Vagy megadhatod hogy hetente ismétlődjön. A naptár automatikusan felismeri milyen napra készíted a bejegyzést, és ennek megfelelően mutatja a legördülő menüt. Például, ha csütörtökre szól a bejegyzés, a legördülő menüben az "E hónap 1. csütörtök", és a "Minden csütörtök ebben a hónapban" lehetőségeket találod.

Ha ennél specifikusabban szeretnéd megadni az ismétlődést pipáld be az " Ezen a napon és a következő ___ napon" sor előtti négyzetet (ahol az "___" egy szövegmező ahová egy számot írhatsz), és írd be a szövegmezőbe hányszor ismétlődjön a bejegyzés. Például ha egy esemény a héten hétfőtől csütörtökig ugyanazokban az időpontokban ismétlődik, válaszd a megfelelő hétfőt a havi nézetből, és a bejegyzés hozzáadásánál jelöld be az "Ezen a napon és ..." előtti négyzetet, és írj egy "3"-ast a szövegmezőbe.

A többi jelölőnégyzet ("Minden hónap ebben az évben" és a "Minden évben") az ismétlődést hónap és év szintjén teszi lehetővé. A "Minden hónap ebben az évben" a bejegyzést minden hónapra megismétli. Ugyanígy a "Minden évben" évente ismétli a bejegyzést (pl. születésnapok, évfordulók... ). Ezek az ismétlések, ugyanúgy mint az "Ezen a napon és a...", csak akkor aktívak ha bejelölöd őket. És mivel jelölőnégyzetek, egyszerre többet is használhatsz közülük.

A Hyperlink egy kapcsolat a weblapra vagy állományra, amiről eszedbe juthatnak az esemény részletei. Vonatkozhat egy külső weblapra, egy virtuális állományra, vagy közvetlenül egy állományra a saját gépeden. Ha egy az interneten található állományra szeretnél Hyperlink-et, használd a kezdő részt http:// ami előre meg is van adva az adott mezőben. Ha egy a számítógépeden található állományra szeretnél linket, írd át file:///-re, és add meg az állomány elérési útját (például: file:///c:/my documents/file.ext). Vedd figyelembe, hogyha egy a saját gépeden található állományra állítottál be linket, azt csak a saját gépeden dolgozva fogod látni, máshonnan nem (hacsak persze nincs meg azon a gépen is külön az adott állomány). Az online weblapokra érdemes otthagyni a http:// kezdetet, hogy biztosan használható legyen a link.

Az Email értesitő küldése erre a címre: sor alatti mezőben megadhatsz egy e-mail címet, amire a rendszer emlékeztetőt küld, például egy találkozóhoz.  Persze megadhatod a saját e-mail címed is, hogy te kapj levélben figyelmeztetést.  Ezesetben amikor az esemény aktuális, egy e-mail érkezik az általad megadott címre.

A Szin legördülő menüben  beállíthatod hogy a naptárban milyen színnel jelenjen meg az adott bejegyzés.  Ez segít az események vizuális követésében, szinezhetsz például időpont, bejegyzés típusa, vagy bármi más alapján ami segít az átláthatóság növelésében.  A szinezéshez válaszd a megfelelő színű szám-betű kombinációt a legördülő menüből (lásd alatta a mintát).

Végül, ha végeztél a bejegyzés adatainak kitöltésével, kattints a "Ment" gombra és az esemény bekerül az adott nap listájába (és ha kérted, a többibe is az ismétlődésnek megfelelően).

Később módosíthatod a bejegyzéseket rákattintva a #-re re ( Szerkeszt) a megfelelő bejegyzés mellett. A fenti instrukciók megfelelnek a bejegyzés átszerkesztésénél található lehetőségeknek is. Az egyedüli amit nem tudsz megváltoztatni a bejegyzés ismétlődése. Ez megkerülhető a bejegyzés törlésével (Töröl a bejegyzés mellett), és a bejegyzés újbóli létrehozásával a megfelelő ismétlődési beállítással (havi vagy évi).

 
<< A naptár olvasása Személyes információk >>
 
Open Webmail Súgó névjegy